Aardbeving Haïti
Door: San
Blijf op de hoogte en volg Sandra
14 Januari 2010 | Turkse en Caicos Eilanden, Cockburn Town
Wij zaten in een jitney, een goedkope taxi, de bestuurder was een man uit Haiti. De radio stond aan en de man vloekte in creol (gebroken Frans) Ik vroeg aan hem wat er aan de hand was. Hij zei: Plenty problem in Haiti. Maar zijn Engels was niet goed genoeg om precies uit te leggen wat er aan de hand was. Een gemist gesprek van m'n moeder op m'n mobiele telefoon maakte me ongerust, het was namelijk voor ons half acht 's avonds, in Nederland is het zes uur later. Waarom zou ze bellen rond deze tijd? Ongerust belde ik haar terug en van haar kreeg ik te horen dat er een heftige aardbeving geweest was in Haiti.
In de supermarkt zagen we een vrouw weg lopen van haar werk, schreeuwend en huilend met beide handen in de lucht. 'Dit is goed mis' is de eerste gedachte die door je hoofd schiet.
Het is onvoorstelbaar. Begrijp dat een groot percentage van de bevolking van Turks and Caicos afkomstig is uit Haiti. Het is het thuisland van de meeste mensen die werken in Housekeeping, 'Grounds', Maintenance enz. bij Grace Bay Club.
Ze weten niet wat er gaande is met hun naaste familie en vrienden in Haiti. Telefoongesprekken kunnen niet worden gevoerd, er is simpelweg geen verbinding. Stel je voor dat je gewoon je dagelijkse werk moet doen, terwijl je niet eens weet of je moeder, broer, zus, oom, tante, vriend in leven is. Machteloos.
Een collega van me wil vertrekken naar Haiti, kan de gedachte niet aan niet te weten wat er gaande is met zijn familie. En wil naar 'huis' om te helpen. Logisch. Een andere collega krijgt te horen dat twee neefjes zijn omgekomen. Twintig anderen weten niets. Maar de nieuwsberichten komen langzaam binnen. En dat voorspelt niet veel goeds.
Het is geen 'ver-van-mijn-bed-show' voor ons. Wat we nu kunnen doen is meeleven, een schouder bieden en er gewoonweg ZIJN voor mensen. We zamelen kleding en geld in. Voedsel. Alles wat kan helpen.
Wat ik nu zie op tv is dat hulptroepen niet eens binnen kunnen komen. Er kan maar 1 vliegtuig tegelijk landen en lossen. Vrachtschepen kunnen niet gelost worden, de kraan die normaal gesproken de containers van de boten tilt is defect..Lichamen naast de weg, worden opgepikt met bulldozers en gedumpt in massagraven of in containers. Er worden geen gegevens bijgehouden..deze mensen krijgen geen persoonlijke steen. Familieleden komen waarschijnlijk nooit te weten wat er gebeurd is. 'How do we have to take care of the remains of these people' Hel op aarde. Na het nieuws een Amerikaanse commercial. Koop een pizza met extra toppings voor maar 6,99.
De wereld is krom.
Kijk het nieuws en wees vooral niet bang om een donatie te doen. Alles helpt.
Liefs.
15 Januari 2010 - 01:53
Sannette En Margriet:
Jezus Sandra, pas nu dringt het een beetje tot ons door hoe erg de situatie op haiti is..in nederland wordt het nieuws geregeerd door de crisis rondom het davids-report..haiti verdient veel meer aandacht realiseren wij ons nu...take care en tot horens!
liefs sannette en margriet -
15 Januari 2010 - 01:58
Sandra De Jong:
Kijk CNN en BBC world. Het enige nieuws wat er nu wordt uitgezonden gaat over Haiti. Het wordt vergeleken met de Tsunami-ramp..
Ik heb geen idee wat het Davids-report is...
Liefs -
15 Januari 2010 - 08:28
Renee:
Het Davids Rapport is "een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Saddam Hussein, Irak". Niet iets om je nu mee bezig te houden. Wat erg San, wij horen het hier natuurlijk ook elke dag maar dat is heel anders dan dat je er zo dicht op zit. Wat verschrikkelijk voor die mensen en als je je in hun situatie verplaatst kun je je ook voorstellen hoe erg het moet zijn geen info te hebben over hoe het met je fam is, waar ze zijn en of ze nog leven. Bah!
Meisie, rare tijd, kop op! kus -
15 Januari 2010 - 10:01
Team Steentil:
Sandra, veel sterkte toegewenst aan jou, je collega's, vrienden en kennissen daar.
Groetenis fan de steentil. -
15 Januari 2010 - 10:52
Ien:
ook ik ben meer geraakt van jouw verslag dan wat ik tot nu toe op het nieuws heb gezien. . .
raar is dat toch...
wat een hel. fijn dat jij je schouder kan bieden. ik ga zeker kijken wat ik kan doen!
en verder, succes met de storm!
x -
15 Januari 2010 - 11:00
Mem:
Lieve San
Veel sterkte met zijn allen.We bellen Zondag.
Liefs mem -
15 Januari 2010 - 11:45
Jin:
Hey liefje,
De ramp in Haïti krijgt hier zeker niet de aandacht die het verdient. Goed van je om het ook dichter bij ons te brengen. Heel veel sterkte daar, het is vast een rare, onwerkelijke tijd nu. Doe wat je kunt doen en houd moed. Wij denken aan je.
Dikke knuffel -
15 Januari 2010 - 12:40
Bruns:
Hej San,
Altijd als ik dit soort berichten hoor, lees en zien krijg ik de rillingen, kippevel en wat al niet meer.. Maar vooral nu. Probeer me voor te stellen hoe de situatie is. Ook omdat ik weet dat de eilanden en mensen in de Caribbean hier totaal niet tegen opgewassen zijn. Ik hoop dat je wat steun kunt bieden daar!! Sterke San.
Liefs Bruns -
15 Januari 2010 - 15:35
Janine:
He lieve Sannie...
Wat verschrikkelijk meid! Ik zag het al een paar keer op het nieuws, maar steeds net te laat.. pas vandaag las ik een paar stukken erover in de krant, echt onvoorstelbaar..
Het komt voor jou zo inderdaad dichtbij.. Weet dat jij een superlieverd bent, dus denk dat je collega's veel baat hebben bij jouw 'brede' schouders! wens jou en je collega's sterkte! Liefs en dikke kus Janine -
15 Januari 2010 - 15:56
Hiske:
Hey San, wat moet dat naar voor jou zijn om het van zo dichtbij te zien. Ik krijg kippenvel van jou verhaal..Het rijke leven gaat hier gewoon verder, het is zo oneerlijk verdeeld.
Wees sterk want het lijkt me erg moeilijk om het verdriet van de mensen te zien. Sterkte san, heel veel liefs -
16 Januari 2010 - 16:55
Boit:
San, veel sterkte daar met de gevolgen van deze verschrikkelijke ramp. Ik vind het erg goed dat je dit op je eigen manier omschrijft, want de korte statistiekjes en nieuwsitempjes van de NOS zijn een stuk abstracter dan wanneer je een weblog van een vriendin leest die het meemaakt.
Sterkte, xx Boit -
17 Januari 2010 - 14:27
Fleur:
Heey lieverd.. Ik ben ontzettend geschrokken van de gebeurtenis.. Al die mensen daar en ook op TCI.. Maar het is inderdaad al gezegd, hier wordt er veel te weinig aandacht aangegeven. Gisteren was er een uitgebreid verslag op tv. De live-beelden waren zo schokkend. Echt verschrikkelijk.
Lieverd, heel veel sterkte voor jou en iedereen om je heen. Houd moed en wees sterk, maar dat ben je! Denk aan je! Liefs